Het voorjaar komt er aan, het kampeerseizoen is weer aangebroken. Tijd om je caravan uit de stalling te halen. Na een aantal maanden in de stalling is de caravan misschien vies aan de buitenkant. Behalve uiteraard, wanneer je de caravan hebt bedekt met een caravanhoes. Door een caravanhoes bescherm je jouw caravan. Dit is handig wanneer de caravan binnen in een stalling staat, maar uiteraard onmisbaar wanneer de caravan buiten moet staan. Ben je van plan om een caravanhoes aan te schaffen? Lees dan snel verder, we vertellen je er alles over wat je moet weten.
Wat is een caravanhoes?
Een caravanhoes, de naam zegt het al, is een hoes ter bescherming van je caravan. Wanneer je je caravan wilt beschermen tegen invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld stof en vuil, maar soms ook weersinvloeden, dan kun je er voor kiezen om je caravan te bedekken met een caravanhoes. Deze hoes is gemaakt van sterk, waterafstotend materiaal wat tegen een stootje kan.
Hoe werkt een caravanhoes?
Wanneer je een caravanhoes koopt wil je uiteraard wel weten hoe het ding werkt. Bij je aanschaf zit meestal een gebruiksaanwijzing. De werking is eenvoudig. Je plaatst de hoes in zijn geheel over je caravan of camper. Het is het handigst om dit met twee personen te doen en voldoende ruimte te hebben om de caravan heen. Wanneer de caravan buiten staat, is het nodig om goed te kijken waar de caravan staat. Het is het beste om een plek in de schaduw te kiezen. Ook is het handig om een rond voorwerp zoals bijvoorbeeld een bal op het dak van de caravan te leggen en er zo voor te zorgen dat je afschot creëert. Dit om te voorkomen dat regenwater op de hoes blijft liggen.
Welke verschillende soorten caravanhoezen zijn er?
Er zijn grofweg twee soorten caravanhoezen verkrijgbaar. Er zijn universele hoezen die slechts het dak van de caravan bedekken. Deze hoezen zijn geschikt voor meerdere maten en kun je ook gebruiken voor een camper. Zo’n hoes die slechts het dak bedekt heeft als voordeel dat je erg gemakkelijk tussendoor toch nog in de caravan kunt zijn en ook dat het eenvoudig is om hem te bevestigen. Daarnaast zijn er ook hoezen die de gehele caravan bedekken. Deze hoezen zijn vooral ook geschikt wanneer de caravan niet binnen in een stalling staat. Tegenwoordig kun je ook bij zo’n hoes tussentijds in je caravan, omdat er meestal wel een rits in zit, zodat je bij de deur kunt. Dit type hoezen is iets lastiger te bevestigen, maar biedt wel meer bescherming.
Hoe kies je de juiste caravanhoes?
Wanneer je een caravanhoes gaat kopen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. We noemen ze hier puntsgewijs:
-Staat de caravan in een stalling, of staat hij buiten? Bij een caravan in een stalling volstaat een dunnere tweelaags hoes. Deze hoes hoeft ook niet perse zonwerend te zijn en kan dus gemaakt zijn van goedkoper, dunner materiaal. Wanneer de caravan buiten moet staan, moet het materiaal wel dikker zijn, het zogenaamde drielaags prolypropeen.
-Zorg dat het materiaal van de caravanhoes ademend is en liefst ook waterdicht. Onderzoek dit goed voor je de hoes aanschaft. Zo voorkom je namelijk schimmelvorming.
-Ga voor een caravanhoes waar een opberghoes bij zit. Dit is handig, zodat je de hoes netjes kunt opbergen wanneer je hem niet gebruikt. Maak de hoes wel goed schoon en droog voor je hem opbergt, je wilt niet dat hij gaat schimmelen of dat het weer er in komt.
-Kies, wanneer je een hoes koopt die je gehele caravan bedekt, een hoes met twee ritsen aan de voorkant. Zo heb je altijd toegang tot je caravan.
-Kijk, wanneer je de caravan buiten moet laten, of de hoes bestand is tegen UV straling en geschikt voor alle weersomstandigheden. Dit is minder van belang wanneer de caravan binnen gestald wordt.
Wat is de beste caravanhoes en waarom?
Wanneer je op grond van bovenstaande punten een caravanhoes koopt, weet je zeker dat je een exemplaar aanschaft dat kwalitatief goed is en jaren mee gaat. Dit hoeft niet perse het duurste exemplaar te zijn, want ook met een beperkt budget is het zeker mogelijk om een goede caravanhoes aan te schaffen. Dit zorgt voor behoud van je caravan, zodat je nog jaren van een heerlijke caravanvakantie kunt genieten.