74.50 / 1 item
1

Gratis thuisbezorgd vanaf 100,-

Snelle levering* (1-2 dagen)

Kwaliteitsproducten

Retourneren binnen 14 dagen

Gasvullingen

Ga je kamperen en houd je van back to basic en niet te veel elektrische apparatuur? Dan is gasvulling onmisbaar. Je hebt een gevulde gasfles nodig om bijvoorbeeld je gaskooktoestel op aan te sluiten, je gaslamp te laten branden en een gaskachel te stoken. Echt nodig dus, die gasvulling. Ook bij ‘Kampeeroase’ verkopen we diverse soorten. We verkopen onder andere de merken Campinggaz, Primagaz en Progras. De vullingen zijn in diverse soorten verkrijgbaar. Hoe weet je nu welke gasvulling voor jou de beste is? Op deze vraag willen we in dit artikel ingaan. We bespreken de volgende onderwerpen: wat is een gasvulling?, hoe werkt een gasvulling?, welke verschillende soorten gasvulling zijn er?, hoe kies je de juiste gasvulling? en tot slot wat is de beste gasvulling en waarom?

Wat is een gasvulling?

Om bijvoorbeeld een gaskooktoestel te gebruiken heb je een gasfles nodig. In die gasfles zit gasvulling. Meestal is dit gas vloeibaar gemaakt propaan (lpg) of butaan. Dit is vloeibaar gas, onder druk opgeslagen. De vulling kan soms ook bestaan uit een mengsel van beide soorten gas.

Hoe werkt gasvulling?

Door middel van een gasslang verbind je de gasfles met gasvulling met je apparaat. Als de gasfles leeg is kun je hem meestal inleveren en een volle meenemen. Je betaalt dan alleen nog voor het gas, de fles ruil je om. Je koopt dus alleen de vulling. Er zijn ook soorten gasflessen die je kunt laten vullen als ze leeg zijn en je hebt ook kleinere gasflessen die zijn eenmalig te gebruiken.

Welke verschillende soorten gasvullingen zijn er?

Wanneer je gasvulling wilt kopen moet je weten dat er diverse soorten zijn. Er is het verschil tussen butaan en propaan. Propaangas kun je gebruiken met hele lage temperaturen, zelf onder de -40 graden. Ook in koude, noordelijke gebieden kun je met dit gas dus verwarmen en koken. Dit soort gas wordt voornamelijk in Noord-Europa verkocht. Het vriespunt van butaangas ligt veel hoger. Onder de 4 graden Celsius is dit soort gas al niet meer bruikbaar. In Zuid-Europese landen vind je vooral veel butaangas. Bijvoorbeeld van het merk CampinGaz. Er zijn ook vullingen die een mengsel zijn van propaan en butaan.

Hoe kies je de juiste gasvulling?

Om je te helpen de juiste gasvulling te kiezen hieronder op een rijtje wat wij bij ‘Kampeeroase’ in ons assortiment hebben, gesorteerd per merk:
*Primagaz; Dit is propaangas. We hebben van dit merk gasvullingen van 5, 6 en 9,5 kilo
* Antargas; Ook dit is propaangas. Van dit merk hebben we een gasvulling van 5 kilo voor een grote stalen gasfles.
* Progas; We hebben van Progas een gasvulling van 10,5 kilo voor een grote stalen gasfles. Ook dit gas is propaangas.
* CampinGaz; Dit is het enige merk in ons assortiment met gasvullingen van
butaangas. Dit zijn vullingen voor wat kleinere gasflessen van 0,4 kg, 1,8 kg en
2,75 kg.

Wat is de beste gasvulling en waarom?

Tenslotte natuurlijk de belangrijke vraag, wat is nu voor jou de beste gasvulling? In de eerste plaats moet je kiezen tussen butaan of propaan. Dit is, zoals gezegd, afhankelijk van je reisbestemming. Reis je naar het noorden, ga dan voor propaangas, geschikt voor lagere temperaturen. Reis je zuidwaarts, koop dan butaangas. Wanneer je dit doet weet je ook zeker dat de gasfles makkelijk om te ruilen is op de plaats van bestemming.
Daarnaast is de grootte van je gasvulling uiteraard afhankelijk van je gebruik maar ook van je kampeermiddel. Over het algemeen kopen tentkampeerders vaak een kleinere gasfles. Reis je met een camper of caravan, dan heb je wat meer ruimte. Dan zou je dus een grotere gasfles kunnen kopen. Sommige mensen hebben twee gasflessen mee, bijvoorbeeld eentje om te koken en eentje voor een lamp of kachel. Wanneer je de ruimte hebt is dit uiteraard handig. Maar je kunt er ook voor kiezen om 1 gasfles voor alles te gebruiken. Voordeel is dat je zo bagageruimte bespaart. Nadeel is dat je de gasfles telkens moet ontkoppelen om hem op het andere apparaat aan te sluiten.
Wees in elk geval zo verstandig om met een volle gasfles van huis te vertrekken. Zo weet je dat je niet op dag 1 of 2 al zonder gas zit. Kom langs bij ‘Kampeeroase’ om je te laten adviseren en je gasfles te laten vullen!