Een koelbox voor op de camping is allang geen plastic box meer, waar u met een paar koelelementen de inhoud in koel houdt. Die zijn er nog wel, zoals u ook in ons assortiment kunt zien, bijvoorbeeld de economische autokoelbox van Arctic en de stoere rode outdoorkoelbox van Bo-Camp. Deze koelboxen zijn prima voor onderweg, een dagje picknicken of het strand, maar u kunt er geen meerdere dagen achtereen uw drank en etenswaren in koel houden. En als het heel warm is, blijft de inhoud niet echt lang superkoud. Met de nieuwe generatie koelboxen voor op de camping, hoeft u niet meer te werken met koelelementen en kunt u de inhoud meer dan een dag lang koel houden, tot zo’n 30 ℃ onder omgevingstemperatuur.
Soorten koelboxen
Kampeerkoelboxen zijn er in vele vormen en maten. Van kleine koeltasjes waar u een paar blikjes drank in kunt koelhouden, tot wegwerpkoelboxen van polystyreen en stevige kunststoffen boxen met een ingemoduleerde draagband, handvatten en al dan niet voorzien van transportwieltjes.
De moderne camping koelbox delen we onder in twee soorten:
- Passieve koelboxen. Dit zijn, met metaalfolie geïsoleerde tasssen of dubbelwandige kunststof boxen, waarin de inhoud op temperatuur gehouden wordt met koelelementen. Koelelementen zijn plastic containers gevuld met een vloeistof, dit kan water zijn, maar ook een speciale koelvloeistof, die de warmte van de omgeving opneemt.
- Actieve koelboxen. Deze vorm is eigenlijk een soort mini-koelkast in boxformaat. Niet te verwarren met een campingkoelkast. Bij koelkasten voor in de tent of caravan zit de deur aan de voorzijde en een koelbox heeft een deksel. De actieve koelbox koelt zichzelf met een brandstof als elektriciteit of gas.
Waarom kiezen voor een koelbox?
Wanneer u een dagje gaat recreëren, op een plaats waar u niet met de camper kunt komen, er geen elektriciteit voorhanden is of om gekoelde spullen van huis, naar de (sta)caravan mee te nemen, is een koelbox onmisbaar.
Om zoveel mogelijk profijt te behouden van de koelende eigenschappen van de box, koelt u de box het liefst eventjes voor, voordat u de producten erin legt. Daarbij geldt ook de regel: hoe voller de koelbox, hoe langer de inhoud koud blijft. Let er ook altijd op dat de koelbox weer goed gesloten wordt, zodra er iets uitgenomen is. Als het deksel maar een heel klein beetje scheef zit, gaat er al warmte verloren. Om dit te voorkomen kunt u het best een koelbox met slot kopen.
De beste koelboxen
De beste camping koelboxen zijn boxen die goed sluiten, een stevige constructie hebben en, dit geldt dan alleen voor de actieve campingkoelboxen, hij moet onder alle omstandigheden op 7 ℃ kunnen blijven functioneren. Absorptie koelboxen komen in de meeste tests als beste koelbox uit de bus. Het zijn multifunctionele koelboxen die op meerdere energiebronnen kunnen werken. 12 Volt in de auto en 230 Volt op de camping. Sommige beschikken daarnaast nog over een aansluitingspunt voor campinggas.
Een absorptie koelbox werkt geluidloos, maar thermo-elektrische koelboxen en compressorkoelboxen produceren een lichte brom, die als hinderlijk ervaren kan worden. Om enerzijds een voordeel te hebben, is het echter vaker zo dat u ergens anders iets inlevert. Wilt u een koelbox voor op de camping die tevens kan vriezen, kunt u het best een compressor koelbox kopen, zie onze CamPart Travel Koelbox 41 L Hybride en u verder niet storen aan het geluid.
Hoe kiest u de juiste koelbox?
Ten eerste kijkt u waar u de koelbox voor wilt gaan gebruiken. Een koelbox voor een dagje strand, hoeft aan minder voorwaarden te voldoen dan een campingkoelbox. Daarnaast bekijkt u de inhoud die u nodig heeft. De kampeer Oase heeft voor u handzame koelboxjes van 12 liter maar ook van 25 of 32 liter. En wanneer u even meekijkt naar de Kampa Chilly Bin, ziet u een heerlijk grote kampeerkoelbox van 42 liter, met handige draagband, wieltjes en trekbeugel.