Een koepeltent is een kleinere soort tent, in de vorm van een halve bol. Het materiaal is meestal lichtgewicht polyester of nylon. Koepeltenten worden ook wel bol- of iglotenten genoemd. De ronde tentjes zijn geschikt voor 1 tot 5 personen, maar u kunt er niet in rechtop staan. Een koepeltent koopt men negen van de tien keer, als slaapplaats. Onder rugzakkampeerders is de koepeltent de best verkochte tent.
Niet alleen op trektocht kan een koepeltent uitkomst bieden. Ook op de camping heeft u er veel profijt van. Bijvoorbeeld, als slaaptent voor kinderen of om outdoorspeelgoed in weg te leggen. Kinderen vinden het over het algemeen helemaal te gek, wanneer ze bij elkaar in hun ‘eigen tent’ kunnen slapen. Een koepeltentje met glasfiberstokken zet u in nog geen 10 minuten op. Wanneer u een pop-up koepeltent koopt, bent u helemaal snel klaar. Deze ontvouwt zichzelf, zodra u hem uit het foedraal haalt.
Verschillende soorten koepeltenten
Koepeltenten behoren tot de categorie boogstoktenten. De meest goedkope koepeltent heeft slechts twee boogstokken die elkaar boven op de koepel kruisen. Deze tweestokstent beschikt niet over een voorportaaltje, maar een ritsdoek als ingang. Koepeltenten met drie boogstokken hebben een portaaltje. Aan dat portaaltje kunt u eventueel nog een tentluifel bevestigen. Zodra er een vierde boogstok gebruikt wordt, gaat het tentmodel richting tunneltent, alhoewel ook een compact vierstokstype vaak ook nog wel koepeltent genoemd wordt.
Naast het boogstoksysteem, kennen we ook pop-up koepeltenten. Een goed voorbeeld hiervan is de Coleman Galiano pop-up tent. Bij tenten met een pop-upsysteem zitten de flexibele glasfiberstokken in het doek genaaid en ook het grondzeil zit er al aan vast. De tent ontvouwd zichzelf, zodra u hem uit de hoes haalt en de lucht in werpt. Het enige wat u dan nog rest is de koepeltent vastzetten met de scheerlijnen en haringen.
Een andere veel gebruikte koepeltent is de hybridetent. Dit is eveneens een tent in halve bolvorm, met gekruiste boogstokken. Het enige verschil is de verhoogde boogstok aan de ingang. Net als bij volledige koepels is hij zeer stormvast.
Waarom kiezen voor een koepeltent?
Voor rugzakkampeerders en festivalbezoekers zijn deze bolvormige tentjes veruit favoriet. De belangrijkste reden, om een koepeltent te kopen is het lichte gewicht. Een 2 persoons koepeltent van polyester, weegt amper 1,5 kg. U heeft dan een slaapoppervlak van 200 x 150 cm en 100 cm stahoogte. Ander pluspunten van een iglotent, zijn de snelheid en het gemak waarmee u hem opzet. In amper 10 minuten zet u een stoktentje op en de pop-up koepeltent, in zelfs enkele seconden. Daarbij is een koepeltent goedkoop in aanschaf. Voor amper honderd euro heeft u een wind- en waterdichte slaapplaats die ruimte biedt aan 3-4 personen.
De beste koepeltent
Wanneer u gaat kamperen op expeditie is de beste koepeltent voor u, er een van een reflecterende polyestersoort. Een goed voorbeeld hiervan is de OHNANA Rayve. Hij is zeer eenvoudig op te zetten en daarbij beschermt het speciale tentdoek u tegen alle weersinvloeden, inclusief zonnewarmte. De beste koepeltent voor een festival of voor op het strand is een Camp Gear Festival tent of de Coleman Monviso. Wanneer u een extra slaapplaats op de camping wilt creëren, raden we u aan te kijken voor een iets ruimere koepeltent, zoals onze Bo-Camp LeevZ tentenserie.
Hoe kiest u de beste koepeltent?
Omdat elke soort koepeltent zijn specifieke product eigenschappen heeft, kijkt u eerst naar waar u ermee wilt gaan kamperen en tijdens welk jaargetijde. Aan de hand daarvan, bepaalt u de materiaalkeuze en het gewicht. Ook al wilt u er met slechts 2 personen in slapen, soms kan een 3 persoonstent net even wat handiger zijn. Ligt u tenminste ook niet klem tussen de rugzakken en uw reisgenoot.
Koopt u de koepeltent zomaar voor op het strand, een festival of als extra slaaptent op de camping, maakt het niet uit of hij 500 gram meer of minder weegt en of de naden afgeplakt zijn met verstevigende tape. U heeft dan aan een Coleman Hayden een hele beste koepeltent.