0.00 / 0 items
0

Gratis thuisbezorgd vanaf 100,-

Snelle levering* (1-2 dagen)

Kwaliteitsproducten

Retourneren binnen 14 dagen

Scheerlijnen

Scheerlijnen vallen onder de noemer afspanmateriaal. U vindt ze bij ons in meerdere soorten en van bekende merken zoals, Bo-Camp, CampKing en Kampa. Ze worden gebruikt bij het stabiliseren, ook wel afspannen genoemd van tenten, voortenten, vouwwagens en luifels. Zou u geen scheerlijn gebruiken, is de kans groot dat de constructie omwaait, of bezwijkt onder het gewicht van neerslag. Met afspanlijnen verankert u het tent- of luifeldoek op zijn plaats.

Wat is een scheerlijn?

De scheerlijn is een sterke lichtgewicht spandraad. U vindt ze in ons assortiment in nylon en katoen. Het katoenen touw is zodanig behandeld dat het geen verkleuringen achterlaat op het doek. Naar uw voorkeur kunt u het touw kiezen dat gewikkeld zit op een kunststoffen touwhaspel, aan de rol, of opgedubbeld met een losse knoop. Lijnen om de tent mee vast te zetten zijn er in verschillende kleuren, waaronder reflecterend touw. U zult namelijk de eerste niet zijn die in het donker over een scheerlijn struikelt. Zo’n fluorescerende scheerlijn is dan wel zo fijn. Scheerlijnen hebben een dikte van 3-4 mm en zijn bij ons verkrijgbaar in diverse lengtes.

Hoe werkt een scheerlijn of spandraad?

Spandraden zijn in de kampeerwereld onmisbaar. Ze zijn bedoeld om tenten, luifels en (tent)stokken mee aan de ondergrond te stabiliseren en/of vorm te geven. Bij noktenten en piramidevormige zonneluifels zorgen de spandraden niet alleen voor stabiliteit, maar geven ze ook de vorm. Deze tenten vragen dan ook meer scheerlijnen. Koepel- en frametenten kunnen met minder toe, omdat deze een vaste vorm hebben. Scheerlijnen tent bevestigen we aan metalen grondpennen, ook wel haringen genoemd. Nadat de lijn verbonden is met de haringen, word hij opgespannen met een scheerlijnspanner.

Hoe werkt een scheerlijnspanner?

Een scheerlijnspanner is een kunststoffen of metalen plaatje, om een scheerlijn mee strak te trekken. U haalt de lijn er eenvoudig doorheen, waarna er een verstelbare lus ontstaat, voor de haring die u in de bodem slaat. Scheerlijn spanners zijn er in gebogen of vlakke uitvoering en met een verschillend aantal lijngaten. De meest gebruikte zijn twee- en driegatspanners en driehoekspanners. Driehoekspanners hebben als voordeel dat ze in een keer goed opspannen, waardoor naspannen overbodig is. Daarnaast is nog de snelspanner. Deze heeft naast een gaatje om de spanlijn door te halen tevens een of meer inkepingen, waar u de lijn ‘snel’ doorheen haalt. De snelspanner geeft een iets minder gegarandeerde borging, dan de gewone scheerlijnspanner, maar is vaak voor een kindertentje of kleine luifel prima geschikt.

Hoe kiest u de juiste scheerlijn?

Puur en alleen uitgaand van het materiaal en de merken even buiten beschouwing gelaten, kunnen we stellen dat nylon scheerlijnen sterker en duurzamer zijn dan katoenen. Daarbij heeft nylon als voordeel dat ze steeds vaker uitgevoerd zijn in reflecterend touw. Spanlijnen op haspel of rol laten zich makkelijker opwinden, dan losse scheerlijnen. Vaak staat u er niet zo bij stil, maar als u alles meteen goed opbergt na afloop van het kamperen, bespaart u zichzelf voor de volgende keer een berg met ergernis.